perjantai 14. lokakuuta 2016

                                           IHO

Iho on elimistön suurin elin.
Ihon kerrokset:
1.Orvaskesi:Eli Epidermis on ihon uloin kerros. Orvaskesi on kerrostunutta epiteeliä joka keratinisoituu pintaan matkatessa. Solut uusiutuu jatkuvasti tyvikerroksesta ja siirtyy kohti epitelin pintaa.Orvaskeden ohuessa ihossa on neljä kerrosta ja paksussa on viisi.Paksussa ihossa esiintyy vain kirkassolukerrosta.
          Kerrokset:
1.Sarveiskerros on ihon pintakerros,sen tehtävänä on suojata ihoa.Sarveiskerroksen solut ovat kuolleita.
2.Jyvässolukerros muodostuu yleensä 2-3 litteästä solukerroksesta.Se sisältää kuolleita jyvässoluja.
3.Kirkassolukerrosta on yleensä niissä kohdissa missä keho tarvitsee vahvistusta esim:jalkapohja
4.Tyvisolukerros muodostuu yleensä elävistä soluista ja tyvisoluista.Ne muodostaa tyvikalvon.
5.Okasolukerros sisältää eläviä soluja.Se sisältää eläviäsoluja,jotka voi muuttua sarveiskerroksen,jyvässolukerroksen ja kirkassolukerroksen soluiksi.Kun solut vanhenee ne siirtyy hitaasti ihon pintaan,jolloin muodostuu keratiinia.Keratiini tekee ihosta vastustuskykyisen.Keratiini on proteiinia.
6.Ihonalaiskerros sijaitsee verinahan alla ja koostuu yleensä sidekudoksesta ja rasvasoluista.Ihonalaiskerros on paksuin ja se kiinnittää ihon mm: lihaksiin ja luustoihin mitkä on ihon alla.
Verinahka on sidekudoksesta muodostunut.Sidekudoksessa on verisuonija ja hermoja sisältävä kerros.Verinahassa sijaitsee esim:talirauhaset ja karvatypet.Verinahassa on kaksi kerrosta nystykerros ja verkkokerros.Iho on ihmisen aisti joka tuntee mm.kipua lämpöä ja kylmyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti